Projectes documentals col·lectius. 72migrantes

13 nov.

de Noel Criado i Edson Lechuga

La data està gravada en la consciència de molts. El 24 d’agost de 2010 va posar davant els ulls de la comunitat internacional una de les imatges més crues que ens ha donat la frontera mexicana: els cossos de 72 migrants centreamericans llençats en un *predio del municipi de San Fernando, Tamaulipas, Mèxic, estratègicament alineats i de cap per avall, amb les mans lligades en l’esquena i amb el tir de gràcia.

Escriptors, periodistes, analistes, activistes, politòlegs i fotògrafs de diferents països van demostrar que és possible dur a terme projectes documentals col·lectius per rendir un homenatge en el qual, sota la coordinació de la periodista Alma Guillermoprieto, van plasmar la seva indignació pels migrants  centreamericans assassinats a l’agost de 2010 en el municipi de San Fernando, Tamaulipas, Mèxic.

El projecte 72 Migrants és el resultat d’un esforç per construir primer un “altar virtual” (72migrantes.com) similar a aquells que s’armen a Mèxic i en altres països de Centreamèrica el Dia de Morts i després un llibre que aquest any arribarà a la seva segona edició.

Els 72 textos i fotos són autoria de diversos autors que es van integrar al projecte utilitzant Internet com a punt de trobada. Les xarxes socials i les convocatòries obertes a unir-se al projecte en portals especialitzats, van fer possible reunir diferents mirades en un volum, coeditado per Editorial Almadía i Fronteras Press.

El volum i la web, a més dels escrits, contenen fotografies. Allí s’evoca la vida dels migrants que van morir, en llocs els noms dels quals no apareixen en els diaris, dels seus oficis i els avatars que van enfrontar aquestes persones per complir els seus somnis, de famílies amb promeses per aconseguir; d’altres també parlen del fenomen de la migració i de com les lleis es contraposen moltes vegades a la justícia, configurant una manera senzilla, accessible, variada i commovedora d’enfocar el tema de la migració, un dels assumptes més rellevants del segle XXI.

El projecte 72migrants, proposa retornar rostre, nom i individualitat a les víctimes d’aquest atemptat.

http://72migrantes.com/

Anuncis
%d bloggers like this: