La Fotografia al centre d’Estudis i Documentació MACBA

12 nov.

de Marta M. Vega i  Maite Muñoz

El Centre d’Estudis i Documentació MACBA, obert al públic des de l’any 2007, conserva i difon un patrimoni documental que gira a l’entorn de les pràctiques artístiques contemporànies. La seva activitat, vinculada a la recerca, es fa palesa a través de l’arxiu i la biblioteca. L’Arxiu, que és una font d’investigació que compta amb documents únics i originals, conserva col·leccions documentals de llibres d’artista, cartells, vinils, etc. i fons d’arxius personals i col·lectius entre els quals es troben els vinculats a la fotografia. La biblioteca permet investigar i contextualitzar l’art contemporani a través d’una bibliografia de referència que inclou llibres, revistes, audiovisuals i altres materials documentals.

Des de la inauguració del Centre, la fotografia ha estat una de les seves línies discursives preeminents, tant en la seva vessant artística com documental. És per això que s’ha potenciat la preservació d’arxius personals de crítics de fotografia i fotògrafs locals rellevants durant la segona meitat del segle XX, període especialment interessant pels debats relacionats amb la consideració de la fotografia, però no sempre suficientment investigat en el nostre entorn.

Seguint la línia abans esmentada, el 2011 es va rebre en dipòsit el fons personal de Xavier Miserachs, figura clau en la història de la fotografia a Catalunya. El fons conté materials fotogràfics (negatius, transparències de diversos formats i fulls de contacte), documentació relacionada amb la seva activitat professional i publicacions procedents de la seva biblioteca. A més de la importància artística i històrica del fons Xavier Miserachs, i del valor patrimonial que representa, la incorporació d’aquest fons ha provocat un exercici de recerca i reflexió per establir un model d’obtenció, conservació, catalogació, difusió, i gestió de drets d’explotació dels arxius fotogràfics a l’Arxiu del Centre d’Estudis. L’interès del Centre per potenciar la conservació i recerca a l’entorn de la fotografia, especialment en l’àmbit català, ha continuat a través de noves incorporacions com són els fons dels fotògrafs Martí Gasull i Toni Prim i, properament, de part de les fotografies documentals mostrades al MACBA en el context de l’exposició del Centre Internacional de Fotografia de Barcelona (CIFB), actiu a la ciutat durant els anys 80. A més dels fons personals de fotògrafs, l’Arxiu del MACBA aplega també el fons  Josep Maria Casademont, crític fotogràfic i impulsor de la fotografia a Barcelona a través de la Sala Aixelà.

Aquest interès per la fotografia es manifesta també en l’adquisició de fotollibres i de llibres i revistes de fotografia. D’altra banda, el Museu, en la tasca de testimoniar la seva activitat, és també productor de fotografies que formen part de l’arxiu històric de la institució.

A la presentació es donarà una visió general de la política general d’incorporació, tractament, catalogació, difusió i explotació de fons fotogràfics a partir del cas del fons Xavier Miserachs.

Anuncis
%d bloggers like this: